Párkapcsolati tanácsadás

Hogyan hozhatjuk rendbe kapcsolatainkat?

A life coaching mellett a párkapcsolati tanácsadást választottam „szakterületemnek”, mert meggyőződésem, hogy társas lényként nem csak önmagunkon érdemes dolgozni, hanem segítenünk kell egymásnak is, hogy megélhessük azt az örömöt, amire egyedül képtelenek lennénk.

A párkapcsolatot tartom a legterheltebb kapcsolatnak. Annyi szerepnek kell megfelelnünk benne, mint az élet más területein sehol. Egyszerre kell társnak, szeretőnek, barátnak, szülőnek, esetenként munkatársnak lenni. Hogyan lehet ennyi mindennek megfelelni? Ezekre és még sok más kérdésre kerestem a válaszokat, hogy másoknak is tudjak segíteni, hogy megtalálhassák az utat újra egymáshoz, magukhoz, a boldogsághoz.

És ha az elején jól tudtunk együtt működni mitől változik ez meg? Ha elmúlik, hogyan lehet újra megtalálni? Ha a pár tagjai  valóban szeretik egymást, melyek azok a kiváltó okok ami mégis a kapcsolat romlásához vezet?

Nem tartom igaznak a mondást, hogy ha egy kapcsolaton dolgozni kell az már nem jó. Hiszen az idő múlásával mindennek romlik az állaga. Nincs olyan ház, amit ne kellene felújítani időnként. Ahogy a funkciói változnak, úgy kell átalakítani, újra festeni a régi erős falakat.

Vannak elrontott párválasztások is, de ha azt tudjuk mondani, hogy a kapcsolatunkban volt 3-4 jó év, akkor szerencsések vagyunk, és valószínűleg újra megtaláljuk az örömöt a házasságban.

A kapcsolatokban sokszor beszélünk elhidegülésről, eltávolodásról, konfliktusokról, szeretetlenségről, meg nem értettségről, ami sokszor váláshoz vezet. Ma Magyarországon a házasságoknak több mint a fele válással végződik.

Sokszor egészen egyszerűen arról van szó, hogy nem jól fejezzük ki magunkat, olyan “nyelvet” használunk amit a társunk nem ért. Nem tudjuk megfogalmazni igényeinket, de elvárjuk hogy párunk megértse azt. Vagy hiányállapot lépett fel, a megváltozott szerepek előtérbe kerülésével (szülővé válás, gyerekek kirepülése stb), más szerepeink háttérbe kerülnek, és már nem érezzük boldognak a kapcsolatunkat. Sérelmeink miatt nem tudjuk szeretetünket sem kifejezni társunk felé. És még sorolhatnám a lehetőségeket amik a kapcsolat ellaposodásához, kihűléséhez vezethetnek.

Ezen okokat vizsgáljuk meg a hozzám forduló párokkal, mert ahogyan mi magunk egyediek vagyunk, úgy lesznek egyedi problémák és megoldandó helyzetek kapcsolatunkban is. A párkapcsolati coaching során felmérjük a valós helyzetet, ennek alapján építjük fel a stratégiát, de a munka oroszlán része a pár tagjain van. A mindennapokban kell alkalmazni mindazt a tudást, amit együttesen összeállítunk, és megbeszélünk, hogy újra felfedezzük egymásban a csodát.